ICT u našoj školi

 

 

 

 

 

Informacije o školskim aktivnostima u okviru primjene ICT-a u nastavni proces

 

*    1.11.2010. Aktivirane i ažurirane web stranice novinarske sekcije 8. i 9. razreda naše škole„Young journalists“

 

Novinarska sekcija "Young journalists" okuplja učenike 8. i 9.razreda, čiji se radovi pisani na engleskom jeziku, u elektronskoj formi, objavljuju u digitalnom  časopisu "Young journalists". Web adresa časopisa : http://novinarska.wordpress.com/

Radom novinarske sekcije koordiniraju profesori engleskog jezika:Damir Drašković, Dalija Ljutić i Ana Kašćelan.Na ažuriranju sajta rade Damir Drašković, profesor engleskog jezika i Dijana Milošević, pomoćnik direktora škole. 

U periodu, od novembra do kraja prvog polugodišta putem elektronske forme poslano je 104 komentara koji se odnose na rad sekcije, kao i na objavljene radove učenika.Svi komentari, odobreni od administratora sajta, su vidljivi na web stranicama sajta.U komentarima uzimaju učešća, pored učenika naše škole i roditelji sa raznim porukama podrške, takođe pisane na engleskom jeziku.

Sadržaj sajta, osim učeničkih edukativnih radova,čine i interaktivni materijali za nastavu engleskog jezika, kao i prezentacije zaniimljivih i kreativnih radova iz nastavne prakse naših nastavnika.

Planirano je u narednom periodu proširiti saradnju i na škole iz okruženja, ukoliko bude zainteresovanih, kao i ostvariti saradnju na međunarodnom nivou.

Prosječna posjećenost sajta “Young journalist” :

Months and Years

 

Oct

Nov

Dec

Total

2010

 

80

2,130

2,210

                                                     

Average per Day

 

Oct

Nov

Dec

Overall

2010

 

5

69

47

 

Najbrojnija posjeta zabilježena je 29.decembra 2010.

Top Posts & Pages

These posts on your site got the most traffic.

2010-12-29

Title

 

Views

Home page

 

29

Nature means life

 

17

Pocket money

 

15

Teenage problems

 

15

Our favourite serials - films

 

11

Dejan‘s corner

 

10

Guestbook

 

9

Getting news

 

6

Rock n´Roll

 

6

Summer camp

 

5

My favorites poems

 

3

Facebook

 

3

School performance

 

3

Video

 

2

Student stories and poems

 

2

Our creative places

 

1

Skype

 

1

Using Internet

 

1

Lyric

 

1

Total views of posts on your blog

 

140


 

* 1.12.2010. Započela je školska obuka nastavnika u oblasti sticanja osnovne informatičke pismenosti i primjene ICT-a u nastavi

 

U  školskoj 2010./2011 godini u Osnovnoj školi "Narodni heroj Savo Ilić" u okviru unapredjenja nastave na temelju uvodjenja ICT-a u nastavnom procesu,formiran je “Inovativni tim nastavnika”,čiji članovi putem timskog rada i međusobne saradnje kreiraju razne interaktivne nastavne materijale i rade na vlastitom informacijskom opismenjavanju i usavršavanju.

Cilj formiranja “Inovativnog tima nastavnika” je sticanje znanja o informacijsko –komunikacijskim tehnologijama, primjena stečenog znanja  u stvaralačkom didaktičko-metodičkog oblikovanju vlastitog nastavnog rada, kao i kritički i selektivni  izbor savremenih strategija, metoda i oblika nastavnog rada.

 U okviru osavremenjavanja  nastavnog procesa, kreativnijeg rada, boljeg razumijevanja nastavnih sadržaja, aktivnijeg odnosa učenika i trajnijeg usvajanja gradiva, članovi tima uvode razne metode interaktivne nastave u realizaciji svojih nastavnih sadržaja,mijenjajući ulogu učenika ,iz pasivnog posmatranja u aktivno sudjelovanje.

Rad školske obuke nastavnika je organizovan u 8 grupa i odvija se u informatičkoj učionici, okupljanjem nakon nastave. Obukom i radom koordinira pomoćnik direktora Dijana Milošević.

 

*    24.01.2011. u našoj školi započeta je akcija „Sigurnost na internetu“

 

Aktivnosti povodom akcije „Sigurnost na internetu“:

Putem školskog sajta upućen je poziv svim učenicima za učešće u akciju i sprovedena online anketa

Na mrežnim stranicama „Ljetopis škole“ ,dati su detalji o načinu učešća, razni dostupni materijali i otvoren je forum za učenike na temu „Sigurnost na internetu“.

Formiran je žiri za odabir najboljih radova u kategorijama: najedukativniji, najprofesionalniji, najoriginalniji rad. Nagrađen će biti i rad najmlađeg učesnika.

Organizovano je predstavljanje radova članova novinarske sekcije „Young journalists“, 8.februara, na temu sigurnosti interneta učenicima naše škole, a nastavnici razredne nastave i odjeljenske starješine posvetit će jedan čas ovoj temi.

Organizaciju, planiranje i realizovanje akcije vodi pomoćnik direktora, Dijana Milošević, a u realizaciji akcije učestvuju nastavnici razredne nastave, odjeljenske starješine, profesorica informatike, Nataša Stojanović i profesor engleskog jezika Damir Drašković.

*     28.01.2011.započeo je rad na projektu: Novinarska radionica „Mali svijet“, obrazovno informativnom portalu novinarske sekcije „Mali svijet“, učenika 5. razreda naše škole

 

Aktivnosti u okviru rada novinarske sekcije 5. razreda:

Preciziranje ciljeva projekta

Izrada plana rada novinarske sekcije

Otvaranje i ažuriranje web stranica bloga Novinarska radionica „Mali svijet“ http://malinovinari.wordpress.com/

Preciziranje dva sedmična termina za okupljanje i rad članova novinarske sekcije(za jutarnju i popodnevnu smjenu)

Upoznavanje članova sekcije sa informativnim podacima potrebnim za ažuriranje bloga, načinu uređivanja i dodavanja teksta i slika, publiciranju radova i davanju komentara.

Rad na stvaranju i publiciranju materijala

Otvaranje i početno ažuriranje web stranica bloga Novinarska radionica „Mali svijet“, izrada plana rada i preciziranje ciljeva projekta, kao i načina rada je uradila Dijana Milošević, pomoćnik direktora.Dalji rad koji se odnosi na realizaciju projekta odvijat će se u okviru timskog rada članova novinarske sekcije kojom rukovodi Jagoda Stanišić, nastavnik razredne nastave i Dijana Milošević, pomoćnik direktora škole.

Napomena: Članovi novinarske sekcije imaju direktan pristup uređivačkom dijelu web stranice, putem korisničkog imena i lozinke( poznata samo članovima sekcije), što ih dodatno motiviše na odgovornost, a samim tim i razvija osjećaj važnosti, radoznalosti i želje za sticanjem šireg obima saznanja i njihovom primjenom u konkretnim realnim situacijama ( u ovom slučaju sticanje saznanja direktno uzdiže nivo ličnog zadovoljstva i jača osjećaj zajedništva).

U okviru akcije  ”Sigurnost na internetu”, provedene u osnovnoj školi “Narodni heroj Savo Ilić”  odabrani su najbolji radovi i dodijeljene prve dvije nagrade. Koordinator akcije, Dijana Milošević i žiri u sastavu: Damir Drašković, profesor engleskog jezika, Jagoda Stanišić, nastavnik razredne nastave i Nataša Stojanović, profesor informatike, od 14 prijavljenih radova odlučili su da prvo mjesto dodijele radu učenika 9. razreda: Stefanu Bogdanoviću i Aleksandru Kaluđeroviću i radu učenice 6. razreda Anji Radonjić. Drugo mjesto dijele Dušan Matković, učenik 6. razreda i Martina Latković, učenica 5. razreda.

1.nagrada

  • “Siguran Net”

    – Stefan Bogdanović, 9.razred

              -Aleksandar Kaluđerović, 9.razred

  • “Opasnost novog prijatelja na Facebook-u”-Anja Radonjić, 6.razred

U svom radu “Siguran Net” učenici Stefan Bogdanović  i Aleksandar Kaluđerović istakli su se svojim  vještinama i znanjem  u domenu informatike i programiranja, edukativnim i ozbiljnim pristupom temi dok je rad učenice Anje Radonjić osvojio simpatije svojom kreativnošću i idejnim rješenjem.

 

Rad “Siguran Net” možete pogledati na adresi: http://sigurannet.nstars.org

Napomena: otvaranje web stranice nije moguće pomoću pretraživača Internet Explorer, tako da preporučujemo korištenje bilo kojeg drugog pretraživača  za otvaranje linka. 

 

Rad “Opasnost novog prijatelja na Facebook-u” možete pogledati na You Tube kanalu: